Zdeněk Tyc
   
 
 
 

Ocenění

   

- 1986 VLČEK
školní ocenění MAXIM (FAMU) za středometrážní snímek adaptace Buninovy povídky
1987 prémie ČLF za film VLČEK

- 1989 film VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK
1990 - Hlavní cena na festivalu českých a slovenských filmů v Bratislavě, což znamenalo vyslání filmu do klání o Oskary (tehdy ještě společného státu Čechů a Slováků)
1990 Tvůrčí prémie za režii filmu VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK
udělená Českým literárním fondem
1991 Velká hlavní cenou poroty na festivalu evropských debutů v Angers, Francie.

1993 film ŽILETKY
ve Francii získal prestižní ocenění „Fondation GAN Pour le Cinema“ a byl uveden na velkých festivalech v Berlíně, Torontu a na workshopu v Göteborgu, pořádaném Evropskou filmovou akademií, kam byl vybrán Wimem Wendersem.

1995 film UŽ
Plyšový lev, anticena Filmové a televizní akademie

1999 JEŠTĚ JSEM TADY – 1. Cena v kategorii Televizní publicistika udělená Syndikátem novinářů ČR v rámci celostátní novinářské soutěže k Mezinárodnímu roku seniorů

2002 film SMRADI (premiéra 26. září 2002)

- IFF KARLOVY VARY - Divácká cena Eurotelu
- TURSAK - CENA ZA REŽII - hlavní cena na 5. MFF v tureckém Istanbulu
- TRILOBIT (Cena FITESu) - CENA ZA REŽII
- ČESKÝ LEV - 7 nominací (nejlepší film, režie, scénář, mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli, mužský a ženský herecký výkon ve vedlejší roli)
- ČESKÝ LEV - cena pro Ivana Trojana za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

- 2003 DNY EVROPSKÉHO FILMU - divácká cena
- CENA ČASOPISU CINEMA - cena pro Ivana Trojana za roli ve filmu Smradi, udělená dle hlasování čtenářů
- FINÁLE PLZEŇ - divácká cena, film Smradi
- FINÁLE PLZEŇ - zvláštní ocenění KODAK VISION udělené za mimořádný počin
- FESTORIA FILM FESTIVAL - CENA OCIC
- 35. dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v Ostrově,
Cenu Oty Hofmana, kterou uděluje dospělá porota,
si v kategorii tvorby pro děti do 12 let získal film SMRADI,
U dětské poroty zabodovali rovněž SMRADI. Tento film získal hlavní cenu Křišťálovou vázu za filmovou tvorbu a hlavní hrdina filmu, Lukáš Rejsek, Zlatého dudka za nejlepší chlapecký herecký výkon za roli Františka.

- 2004 film SMRADI - Mezinárodní filmový festival Zlatý vítěz
v Irkutsku udělil Zdeňkovi Tycovi speciální ocenění za současný přínos a řešení v mezinárodním filmovém oboru.

- 2009 El paso - zvláštní cena poroty na festivalu českých filmů

nahoru

 

 

Smradi

Smradi





Jako nikdy

 

Filmografie
1989 Vojtěch, řečený sirotek
1993 Žiletky
1995
2002 Smradi
2008 Malé oslavy
2009 El paso
2013 Jako Nikdy